wat is de automator?

Dat is nu een typische vraag die ik me altijd stelde als ik het icoontje in mijn programma’s map tegenkwam. Ik heb me eigenlijk nooit verder verdiept omdat ik het icoontje al zo technisch vond ogen dat ik dacht dat zo’n soort programma niks voor mij kon zijn. Maar schijn bedriegt want wat dit programma doet is heel simpel te begrijpen. 

afbeelding-16

Ik wou graag 180 foto’s renamen en op de pc had ik daar altijd wel een speciaal programma voor maar op mijn mac had ik daar nog niks voor. Even googlen leerde me dat automator het programma zou zijn wat me kon helpen. 

Na het opstarten krijg je een hele bibliotheek voorgeschoteld met allerlei actie welke je kunt laten ‘automaten’ of beter gezegd welke je automatisch kunt laten uitvoeren. De acties staan gegroepeerd per programma zoals je hieronder ook al kunt zien. 

afbeelding-5

De eerste actie waar ik voor gekozen heb is het ophalen van finder onderdelen aangezien al mijn bestanden die ik wil gaan hernoemen natuurlijk gelocaliseerd kunnen worden middels de finder.

afbeelding-24

Naast die actie dien ik natuurlijk ook een actie uit te zoeken waardoor mijn bestanden hernoemd worden naar een benaming zoals ik die voor ogen heb. De actie die je daar voor nodig hebt heet ‘wijzig naam finder -onderdelen’  In die actie kun je precies aangeven wat je wil en de mogelijkheden daarin zijn heel uitgebreid.

afbeelding-4

Als je acties eenmaal helemaal klaar zijn hoef je de actie alleen nog maar op te starten. Razendsnel worden zo al je om te zetten bestandsnamen aangepast. Een heel erg fijn programma dus om mee te werken dus maar het is er, zoals eerder al gemeld niet alleen voor het renamen van bestanden maar nog voor veel en veel meer acties.

Foto’s bijknippen of op maat maken is bijvoorbeeld ook een van de acties welke ik al uitgeprobeerd heb en ook deze actie werkt zoals je het zou verwachten.

afbeelding-3

Automater maakt het werken met herhaalacties dus echt kinderspel. Ik heb pas drie acties geprobeerd en je kunt er vele honderden samenstellen. Het maakt het werken met de mac nog weer fijner. Je hoeft je dus niet af te laten schrikken door het icoon.

images

Meer info over de Automator op de website van Apple
Extra nieuwe acties downloaden: Apple downloads

One Response to “wat is de automator?”

Leave a Reply